Nieuwe oostgrens opent meer deuren voor Suriname en Frankrijk

download

GFC NIEUWSREDACTIE- De nieuwe oostelijke riviergrens opent meer deuren voor samenwerking tussen Suriname en Frankrijk.

De Franse ambassadeur Antoine Joly zegt dat het grensakkoord belangrijk is in de geschiedenis, maar de interpretatie van samenwerking in de grensregio is nog belangrijker. Om deze ontwikkeling te bewerkstelligen, zullen de twee landen de samenwerking nu op veel gebieden versnellen.

De nieuwe grenslijn is digitaal vastgesteld en loopt van de monding van de Marowijne rivier tot de samenvloeiing van Lawa, Litani en Marowini. We hebben een limiet gesteld van 2.300 gps-punten.

In een interview met de STVS zegt Joly dat het land niet elke dag een digitale registratie maakt van de grens van de rivier. Het is mogelijk om precies te weten waar het grondgebied van Suriname of Frankrijk is.

Dit soort duidelijkheid is een noodzakelijke voorwaarde om een ​​nieuwe relatie te herstellen. Nu kunnen we ons concentreren op onze belangrijkste taak: onze gemeenschappelijke bevolking beschermen en ontwikkelen.​

De aanleiding om vaart te zetten achter de grensonderhandelingen kwam na drie incidenten, waarbij de Franse gendarmerie in het grensgebied bezittingen van burgers, voornamelijk gouddelvers, vernielden.

Suriname hield na het derde incident in februari 2019 de poot stijf en parkeerde de samenwerking met Frankrijk, zoals gezamenlijke patrouilles op de rivier.

Over die Franse acties is er intussen ook opheldering gekomen. Het Franse optreden was rechtmatig. De eilanden, locaties in het eerste en derde incident behoorden tot Frans gebied en zijn dat nog steeds.

Het tweede incident betrof ook een Frans eiland, maar is na de grensonderhandelingen toegewezen aan Suriname, geeft Joly aan.

In de toekomst, als alle papierwerk rond is, “zal elke burger op zijn smarttelefoon de GPS- coördinatoren kunnen aflezen via bijvoorbeeld Google maps. En momenteel wordt onze website aangepast met de nieuwe kaart”, zegt Joly.

De grens- en eilandbewoners hebben zijn inzien altijd wel geweten welk deel Suriname of Frankrijk toebehoort. En met de nieuwe grenslijn is de regel nog eenvoudiger: het midden van de rivier is de grens en elk eiland dat meer tegen de Surinaamse over aanligt, is Surinaams en omgekeerd.

“Er zijn enkele uitzonderingen zoals het eiland ‘Jamaica’, vroeger Frans en nu Surinaams grondgebied.”

Behalve de samenwerkingsdeclaratie en het grensprotocol, gingen de twee landen ook de overeenkomst wederzijdse juridische bijstand in strafzaken aan.

De Nationale Assemblee moet nog het grensprotocol, het rechtshulpverdrag en nog een overeenkomst voor vriendschap en samenwerking uit 2018 ratificeren.

Parijs heeft de overeenkomst van 2018 al geratificeerd. Het rechtshulpverdrag volgt binnenkort – buiten het Franse parlement om – terwijl het grensprotocol wel door het Franse parlement moet voor goedkeuring. Paramaribo en Parijs zijn van plan om ook een uitleveringsverdrag te tekenen.

BEKIJK OOK: Slachtofferrol regering destructief