Flatgebouwen mogelijk oplossing woningnood Suriname

appartement

INGEZONDEN– Hoewel Suriname een groot land is met een kleine bevolking is er al jaren sprake van een huisvestingsprobleem.

Voor de gemiddelde burger is het een grote uitdaging om op je dertigste zelfstandig te wonen.

Vanwege de nijpende huisvestingsproblemen is het logisch dat haast elke regering het huisvestingsvraagstuk hoog op de agenda zet.

Zo kondigde de regering Bouterse-Ameerali bij haar aantreden in 2010 direct een ambitieus woningbouwprogramma aan met als doel 18.000 woningen in vijf jaar te bouwen.

Veel mensen gingen af op die belofte van 18.000 woningen, omdat men had verwacht dat er verlichting zou komen in die woningnood.

Vanaf het begin bleek de belofte onhaalbaar. Een klein rekensommetje leert dat dit aantal aangekondigde woningen niet realistisch was. Dat heeft te maken met het feit dat zij de sector heeft onderschat of te weinig marktonderzoek heeft gedaan om te weten wat er speelt op die huizenmarkt.

Het is tijd dat regeringen en de huizensector andere mogelijkheid uitwerkt en of bekijkt om de woningnood in Suriname op te lossen.

Het kopen van een perceel wordt onbetaalbaar en zelf als je dat hebt, zal er heel veel offers gebracht moeten worden om een huis neer te zetten.

De rentes bij de bank zijn hoog en niet eenieder kan in aanmerking komen voor een 7% woningbouwfinanciering.

Suriname zou moeten overwegen om flatgebouwen op te zetten. Elk gezin heeft graag zijn eigen stukje grond, maar een eigen stukje grond kopen in deze tijd is een luxe aan het worden.

Het advies aan de regering en de bouwsector is om het neerzetten van flatgebouwen te overwegen.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com

BEKIJK OOK: Niet een ieder krijgt een perceel van de overheid, slechts een heel beperkt deel