GFC NIEUWSREDACTIE- Er is een discussie gaande op sociale media over leerkrachten in Suriname die moeite zouden hebben om exact te begrijpen wat ze in het Nederlands lezen.
Naar aanleiding van een ingezonden stuk op GFC Nieuws waarin er kritiek wordt geleverd op het taalbeheersingsniveau van Surinaamse leerkrachten, worden er op sociale media reacties geplaatst die lijnrecht staan tegenover elkaar.
Zo schrijft een bezoeker van GFC die zegt al 15 jaar les te geven op een kweekschool in ons land op de Facebook pagina van onze nieuwssite dat er inderdaad sprake is van een probleem.
Hij wijt dat mede aan een taalbarrièreprobleem omdat de Nederlands taal niet de moedertaal is van alle studenten.
De leraar laat via Facebook weten “er mismoedig van te worden”.
Hij schrijft het volgende.
Ik ben leraar op een van de pedagogische instituten in Paramaribo. Ik weet waarover ik praat. Ik word er gewoon mismoedig van. Inderdaad Nederlands is een probleem op de kweekscholen.
Echter, zo beweert hij, moet er niet overdreven worden.
Maar dat de aankomende leerkrachten niet kunnen lezen is een beetje overdreven, vervolgt hij.
Een andere leerkracht reageert ook en is van mening dat het een algemeen probleem is dat niets te maken heeft met de moedertaal, noch de overdracht van kennis. Zij schrijft:
Ik geef ook les op een middelbare school en helaas kan ik niet zeggen dat leerlingen die meertalig zijn dat probleem hebben. Het gaat dwars door alle groepen heen. En het heeft niks met overdracht te maken, ik denk dat het lezen steeds minder wordt gestimuleerd, zowel thuis als op school
Een andere vrouw die volgens haar profiel in het Surinaamse onderwijsveld actief is schrijft:
Ik heb ook een dochter op de kweekschool. Ze klaagt ook over de manier waarop studenten omgaan met de Nederlandse taal. Sommigen weigeren om de Nederlands taal te gebruiken en praten het meest de moedertaal. Dan zal lezen en begrijpen moeilijk zijn ja..misschien moeten jullie de studenten screenen bij de inschrijving.
Er zijn ook bezoekers die het niet eens zijn met deze onderwijsgevenden. Zij denken dat er mogelijk zaken mis gaan bij de kennisoverdracht.
Wel ik zat ook op de kweekschool en heb er niets van gemerkt. Het kan ook zijn dat de leerstofoverdracht niet goed is waardoor de studenten slecht werken, is een van de reacties.
Anderen zijn van oordeel dat er helemaal niets mis is met het ontwikkelingsniveau van onderwijsgevenden en de auteur van het ingezonden stuk en de onderwijsgevenden het niet bij het rechte eind hebben.
Zij kwalificeren alle kritiek als onzin. Er is volgens hen geen vuiltje aan de lucht, het niveau is goed.
Bekijk ook> Leerkrachten in Suriname die niet eens weten te lezen moeten mijn kinderen lesgeven
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com