GFC NIEUWSREDACTIE- Een bedrijf in Nederland ontdekte in mei dat zij dit jaar twee nepfacturen betaalden aan cybercriminelen in plaats van aan hun Europese bonafide leverancier.
In totaal maakten criminelen zo ruim 80.000 euro buit.
De e-mailadressen van beide bedrijven bleken te zijn vervalst en zo namen criminelen het e-mailverkeer tussen de twee bedrijven over.
Het Europese bonafide bedrijf leverde goederen, maar de betalingen werden door het Nederlands bedrijf gedaan aan cybercriminelen, schrijft de Nederlandse politie.
BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Man die bommen maakte om leningen te betalen overlijdt nadat ze ontploffen
Deze vorm van oplichting wordt geschaard onder BEC-fraude (Business E-mail Compromise) en specifiek gaat het hier om digitale factuurfraude.
De oplichter stuurt een gepersonaliseerde e-mail met valse betalingsgegevens naar een medewerker van een organisatie die betrokken is bij facturatie en/of betalingen.
In dit geval deden de criminelen zich voor als een leverancier om frauduleuze betaalopdrachten uit te laten voeren.
Wat is BEC-fraude?
Business Email Compromise (BEC) fraude is een verzamelnaam voor verschillende vormen van digitale fraude / cybercrime waarbij de fraudeur het e-mailverkeer misbruikt om bedrijven, overheids- en non-profitorganisaties op te lichten.
Medewerkers van organisaties worden misleid om een valse factuur te betalen of ongeoorloofd een fors geldbedrag van de bedrijfsrekening over te schrijven.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com