60% “composteerbare” plastic in huis breekt niet volledig af en verontreinigt onze bodem

plastic plastiek composteerbaar scaled

GFC NIEUWSREDACTIE- In een Britse studie ontdekten onderzoekers dat 60% van de thuiscomposteerbare kunststoffen niet volledig uiteenvallen in compostbakken voor thuis en onvermijdelijk in onze bodem terechtkomen.

Uit de studie bleek ook dat burgers in de war zijn over de labels van composteerbare en biologisch afbreekbare kunststoffen, wat leidt tot onjuiste verwijdering van plastic afval.

Deze resultaten benadrukken de noodzaak om dit zogenaamd duurzame systeem voor het beheer van plastic afval te herzien en opnieuw te ontwerpen.

Wereldwijde plasticvervuiling blijft een van de grootste milieu-uitdagingen van onze tijd. Uit een nieuw OESO-rapport blijkt dat het plasticverbruik de afgelopen 30 jaar is verviervoudigd.

Wereldwijd wordt slechts 9% van het plastic afval gerecycled, terwijl 50% op stortplaatsen terechtkomt, 22% afvalbeheersystemen ontwijkt en 19% wordt verbrand.

Als reactie op deze vervuilingscrisis hebben verschillende landen doelen gesteld om alle kunststoffen voor eenmalig gebruik te elimineren en plastic verpakkingen tegen 2025 100% recyclebaar, herbruikbaar of composteerbaar te maken.
Composteerbare kunststoffen komen steeds vaker voor naarmate de vraag naar duurzame producten groeit.

De belangrijkste toepassingen van composteerbare kunststoffen zijn voedselverpakkingen, zakken; bekers en borden, bestek en bioafvalzakken. Maar er zijn enkele fundamentele problemen met dit soort kunststoffen. Ze zijn grotendeels ongereguleerd en claims rond hun milieuvoordelen worden vaak overdreven.

Nu, in een nieuwe studie gepubliceerd in Frontiers in Sustainability, ontdekten onderzoekers van University College London dat consumenten vaak in de war zijn over de betekenis van de labels van composteerbare kunststoffen en dat een groot deel van composteerbare kunststoffen niet volledig desintegreert onder thuiscomposteringsomstandigheden.