5Pointz-kunstenaars krijgen miljoenen schadevergoeding voor vernield kunstwerk

Een Amerikaans kunstcollectief krijgt een schadevergoeding van bijna zeven miljoen dollar. Hun graffitikunst, die zij op een gebouw in de New Yorkse wijk Queens hadden aangebracht, was met de herinrichting van het gebouw vernietigd.

De 21 graffitikunstenaars beriepen zich op de Visual Rights Act, een wet uit 1990 die de rechten van kunstenaars op hun werken beschermt, zelfs wanneer iemand anders die werken bezit.

Zij hadden het pand, een voormalige fabriek, gehuurd van dezelfde eigenaar die hun kunst in 2014 liet overschilderen toen hij luxe woningen in het pand wilde neerzetten.

Het kunstwerk in een gedeelte van Queens dat bekend staat als 5Pointz was een bekende toeristische attractie en trok elke dag duizenden bezoekers.

In november 2017 gaf een federale jury de kunstenaars gelijk en maandag wees een rechter hen een schadevergoeding van 6,75 miljoen dollar toe.

In zijn motivatie zei de rechter dat “de erkende kunstwerken ten onrechte en opzettelijk zijn vernietigd door een meedogenloze huisbaas.”

Meer nieuws

Straatrover ingesloten

De 28-jarige Denzil M. is in verzekering gesteld door de politie van het ressort Latour voor beroving. Hij zou een man op straat hebben beroofd…

Zwedens Pu:rste bier komt uit het riool

Milieuactivisten zijn laaiend enthousiast, de echte bierliefhebber mogelijk wat minder, maar een Zweedse brouwerij is apetrots op hun bier, gemaakt uit rioolwater. Grondig gefilterd rioolwater,…

Districtscommissarissen dienen begroting in

Alle districtscommissarissen hebben conform artikel 54 van de Wet op Regionale Organen, hun districtsbegroting over het dienstjaar 2019 aangeboden aan minister Edgar Dikan van Regionale…

Scroll Up