50 jaar karatesport in Suriname

karatesport

INGEZONDEN– Als wij praten over de karatesport in Suriname, dan kom je ongetwijfeld bij de naam van de nestor en grondlegger van deze sport in Suriname: Shihan Cecil Tirion.

Als kleine jongen ben ik ook gestart met karate in de dojo (de gymzaal van de Polanenschool) van shihan Tirion. Niet alleen lichamelijk, maar vooral mentaal heeft sensei Tirion bijgedragen aan de vorming van mij als persoon. Zijn stijl kwam bij mij over van een die keihard was, maar toch wel verantwoord en menselijk.

Wij moesten doorvechten tot het bittere eind. Waar wij dachten dat wij niet verder konden, wist shihan Tirion dat wij nog verder konden. Als pedagoog kon hij als geen ander verantwoord en adequaat een solide karate basis leggen bij zijn leerlingen.

Wij danken hem voor deze solide mentale en fysieke basis, waarvan wij tot de dag van vandaag profijt van hebben. De school van shihan heeft heel veel talenten opgeleverd, die met succes ons land hebben vertegenwoordigd op internationale fora.

Op 7 mei 1972 introduceert Cecil Tirion ( toen 1e dan karate ) de karatesport officieel in Suriname! De eerste karateschool opende haar deuren in de gymzaal van De Schakel aan de van Idsingastraat en is later verhuisd naar een grotere gymzaal van de Polanenschool te Zorg en Hoop.

In 1980 vond de oprichting plaats van de Surinaamse Budo Organisatie ( SBO ), waaronder de verschillende gevechtssporten verenigd zouden zijn.

Na de mislukking richtte Shihan Tirion in 1982 de Surinaamse Karate Associatie, waar de later bijgekomen karatescholen werden ondergebracht; de school van Burgos kwam erbij.

De Surinaamse Karate Associatie (SKA), vertegenwoordigd door Cecil Tirion, werd in november toegelaten als “full member” wereldkarate bond W.U.K.O. in Taipeh.

In 1983 zette Shihan Tirion het Schoolkarateproject ( kinderen van de lagere en LBGO-scholen konden voor een bijna symbolisch bedrag kennis maken met karate); een vernuftige combinatie van de pedagogische en karate kennis van Shihan, die hij op sublieme wijze heeft kunnen vertalen in de karatescholen.

Dat dit project geslaagd is, kunnen wij heden ten dage nog merken aan een van deze leerlingen; de huidige voorzitter van DNA, Marinus Bee.

De geschiedenis leert ons dat waar er vooruitgang geboekt wordt, er altijd ook negatieve krachten werkzaam zijn. In 1986 ontstond er een ernstig conflict binnen de Surinaamse Karate Unie, welke ertoe geleid dat in het belang van de karatesport in Suriname shihan Tirion in hetzelfde jaar de door hem opgerichte bond verliet en een andere nationale bond oprichtte; Amateur Karate Unie (AKU). Hiermede heeft Shihan Tirion ons wederom een andere levensles gegeven.

Het mag vermeld worden dat zowel de SKA als de AKU goede prestaties hebben geleverd zowel nationaal, regionaal als internationaal tijdens karatewedstrijden.

Enkele leerlingen van de sensei’s van het eerste uur zijn gelukkig doorgegaan en hebben vandaag hun eigen sportschool. Ik denk dat shihan Tirion in zijn missie is geslaagd als grondlegger van de karatesport in Suriname.

Met zijn bijna 80 jarige leeftijd is het logisch dat hij geen lessen moet willen verzorgen, maar is op zijn niveau als shihan nog wel zeer betrokken /actief ( o.a. verzorgen van gasttrainingen, zwarteband examens afnemen, voorzitter van de Dangradencommissie).

Anno 2022 bemerken wij landelijk dat het niet alleen met de karatesport minder is, maar mensen investeren te weinig of helemaal niet in sport. Dit is diep triest ! Een land waar je 365 dagen van het jaar prachtig weer hebt ( voor het gemak vergelijk ik effe met Nederland) is het toch niet normaal dat men zo weinig beweegt en bijna de hele bevolking aan overgewicht lijdt.

Onbegrijpelijker wordt het, wanneer wij moeten constateren dat elke regering in hun termijn een ministerie van sportzaken heeft.

Wat moet ik nog begrijpen, wat ik niet wil begrijpen?
Karate is niet alleen maar fysiek, maar ook mentaal.

Gezien het momenteel feitelijk te constateren moreel verval in de Surinaamse samenleving, lijkt het mij de allerhoogste prioriteit dat beleidsmakers met een duidelijk plan komen. Een preventief plan. Hierin kan karate ( ik denk in deze aan het concept van schoolkarate ) een belangrijke rol gaan spelen in het niet alleen weerbaar maken van kinderen, maar ook kinderen een gezonde / positieve leefstijl aanreiken.

Ik denk dat wij dan heel veel zouden kunnen besparen op de begrotingsbudgetten van o.a. het ministerie van Juspol en Volksgezondheid. Na 50 jaar karatesport, zouden wij een nieuwe basis moeten leggen voor de komende decennia.

N. Walie Taus