30 km/u te hard rijden in Suriname: Rijbewijs inleveren zou verplicht moeten zijn

verkeer file

In Suriname is het hoog tijd dat we ons ernstig afvragen hoe we het aantal verkeersslachtoffers kunnen terugdringen. De huidige situatie is onhoudbaar, met een toenemend aantal fatale ongelukken dat ons dwingt drastische maatregelen te overwegen.

Een van de meest effectieve oplossingen zou zijn om bestuurders die meer dan 30 kilometer per uur te hard rijden, verplicht hun rijbewijs in te laten leveren.

In Nederland wordt het rijbewijs al ingenomen bij een overschrijding van de maximumsnelheid met 50 kilometer per uur, en dat met correctie.

In Suriname, waar de wegen smal en in slechte staat verkeren, is een dergelijke maatregel niet alleen gerechtvaardigd, maar zelfs noodzakelijk.

De combinatie van slechte wegcondities en de neiging van bestuurders om onverantwoord hard te rijden, leidt keer op keer tot onacceptabele verkeersslachtoffers.

Het is duidelijk dat men zich niet kan houden aan de geldende maximumsnelheden. Afschrikking is dan ook belangrijk.

Het tijdelijk inleveren van het rijbewijs bij overschrijding van 30 kilometer per uur zou een effectieve stap kunnen zijn om dit probleem aan te pakken. Dit zou niet alleen levens kunnen redden, maar ook bijdragen aan een veiliger verkeer voor iedereen.

Daarnaast is het tijd om te kijken naar technologische oplossingen, zoals het verplicht installeren van snelheidsbegrenzers in voertuigen. In Europa zijn vrachtwagens al verplicht uitgerust met dergelijke systemen.

Waarom zouden we dit niet ook in Suriname kunnen invoeren voor alle voertuigen? Het is een haalbare en noodzakelijke maatregel in de strijd tegen het nodeloos verlies van levens op onze wegen.

De tijd van halve maatregelen is voorbij. Laten we kiezen voor harde maatregelen om verkeersslachtoffers in Suriname drastisch te verminderen.