14 november: extra grote supermaan

Over pakweg anderhalve week hangt de grootste, helderste volle maan in 70 jaren boven onze hoofden. Kijken, want de eerstvolgende keer is op 25 november 2034, zegt de NASA.

Met de kolos van de 14e november zullen wij dit jaar drie volle supermanen hebben gehad (in oktober, november en december). De datum van 14 november geldt overigens voor Europa; mensen in de Amerika’s moeten op de 13e omhoog kijken.

Een supermaan is supergroot omdat de maan dan heel dichtbij de aarde is. Dat komt vaak voor, maar een volle supermaan komt minder vaak voor. De gemiddelde supermaan is 14% groter en 30% helderder dan normaal.

Nog iets om naar uit te kijken: tijdens volle (en nieuwe) maan staan zon, aarde en maan nagenoeg op één lijn. Dan is de aantrekkingskracht van zon en maan op het zeewater ook het grootst.

Het gevolg is een extra hoge vloed: springvloed, ook wel springtij genoemd. Oppassen dus voor natte voeten. 

Meer wetenschapsnieuws

Laser om aliens te lokken

Wetenschappers hebben bedacht om met een krachtige laserbundel de aandacht van een buitenaardse beschaving te wekken, mocht die ergens in het heelal bestaan. Amerikaanse onderzoekers…

Ozonlaag herstelt zich

De ozonlaag vertoont tekenen van versneld en blijvend herstel. Dat staat in een nieuw rapport waarover The Guardian bericht. Sterker nog: het is niet ondenkbaar…

Stammen we af van aliens?

“Wat als de mensheid niet ontstond uit zuiver aardse organismen, maar ‘besmet’ werd met buitenaards leven door een inslaande meteoriet?” Die vraag stelden drie wetenschappers…

België landt in 2021 op Mars

Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, afgelopen week….

Mannen en vrouwen kunnen even goed kaart lezen

Tussen mannen en vrouwen zitten nauwelijks verschillen wat kaartlezen betreft. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden dat in het wetenschappelijk magazine Eos staat….

Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool

Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou…

Scroll Up