Wat te doen met eten bij een stroomstoring

Als de elektriciteit uitvalt, dan kunnen je koelkast en vriezer het eten niet meer koel houden. De temperatuur loopt op, waardoor eten sneller kan bederven. Of je eten beter weg kunt gooien na een stroomstoring, hangt af van de temperatuur.

Hoe langer een stroomstoring duurt, hoe groter de kans dat aanwezige bacteriën zijn uitgegroeid tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Een half uur is meestal niet zo’n probleem, een paar uur of een hele dag wel.

Geopende verpakkingen vormen een groter risico vormen op een voedselinfectie dan gesloten verpakkingen. Wees ook vooral voorzichtig met bederfelijke producten zoals vlees en vis.

Als de koelkast niet meer werkt, loopt de temperatuur langzaam maar zeker op. Of je producten in de koelkast weg moet gooien, hangt af van de temperatuur in de koelkast. Deze kun je meten met een buitenthermometer of een speciale koelkastthermometer.

Weet je de temperatuur, houd dan het volgende aan:

Wanneer de temperatuur van de koelkast warmer is dan 10 °C, gooi dan je kwetsbare producten zoals vleeswaren, rauw vlees of vis, zachte kaas, gerookte vis of gesneden groente, weg. De kans is groot dat deze producten dan ook warmer zijn geworden dan de bovengrens van 7 °C. De kans op een voedselinfectie is groter bij een temperatuur boven de 7 °C. De ideale temperatuur is 4 °C.

Bij een temperatuur van boven 15 °C kun je andere producten zoals yoghurt en melk ook beter weggooien. Dat geldt ook voor geopende pakjes, bijvoorbeeld saus en soep.

Voor groente en fruit geldt: kijk, ruik en proef. Ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed, dan kun je het vaak nog wel eten. Voor de zekerheid is het beter om eieren niet rauw te gebruiken in een gerecht, maar te koken of bakken.

Vriezer

De temperatuur meten in de vriezer is lastig. De meeste thermometers zijn niet geschikt. Tips:

Over het algemeen duurt het wel een paar uur voordat het eten ontdooid is. Is het eten nog hard, dan kun je het nog terugdoen in de vriezer.

Wordt de buitenkant van het eten zacht, dan kun je het het beste niet meer invriezen. Doe het eten in de koelkast en eet het binnen 2 dagen op.

Is eten echt zacht en ontdooid, gooi dan je kwetsbare producten zoals vlees en vis, weg. Voor andere producten geldt: eet ze zo snel mogelijk op, het liefst dezelfde dag nog.

Meer lifestylenieuws

Weg met die wallen

STYLE Tot grote wanhoop van cosmeticabedrijven bestaat er nog steeds geen wondermiddel tegen wallen. Haal dus geen dure smeersels in huis, maar ga even na…

Waarom groente en fruit?

Het eten van voldoende groente en fruit is belangrijk, want ze leveren ons lichaam veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, caroteen (hier maakt je lichaam…

Zout en hart- en vaatziekten

Zout zit in heel veel voedingsmiddelen, ook in brood, gebak, worst, kaas en zelfs in zoetigheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen we dagelijks 9 tot…

Hartinfarct en ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zo hoorde ik onlangs nog van de huisarts. Wie niet ontbijt, zou vaker overwicht hebben en…

Word je van chocolade vrolijk?

De stof tryptofaan wordt vaak genoemd als stemmingsverbeteraar in verband met chocolade. Tryptofaan behoort tot de essentiële aminozuren en zou als natuurlijk antidepressivum kunnen werken….

Alcohol en overgewicht

Alcohol bevat bijna twee keer zo veel calorieën als suiker. Toch zijn het vermoedelijk niet de calorieën uit de drank die je een ‘toogzweer’ of…

Minder rimpels voor vrouwen die gezond eten

Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit zorgt er mogelijk voor dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen, concludeert arts-onderzoeker Selma Mekić van…

Scroll Up