Wakker worden met wekker is niet gezond

Dat verschrikkelijke gerinkel van je wekker ‘s ochtends is niet alleen slecht voor je humeur, maar ook voor je gezondheid.

Ticia Luengo Hendriks (46), medeoprichter van het Nederlandse Platform Betere Tijden, dat werkt aan bewustwording over onze biologische klok zegt in Het Parool: “tachtig procent van de Nederlanders gebruikt een wekker om wakker te worden voor werk. Dat is heel ongezond. Je onderbreekt je slaap dagelijks, terwijl je lichaam aangeeft nog niet uitgerust te zijn.”

Ze noemt de 9-tot-5-baan achterhaald. Flexibele werktijden zouden veel beter passen bij onze biologische klok. Ochtend- en avondmensen kunnen dan werken op momenten die het best bij hun bioritme passen.

Emeritus hoogleraar psychofysiologie Gerard Kerkhof (69) van de universiteit van Amsterdam legt uit dat beide typen mensen problemen ervaren bij de huidige dagindeling, terwijl ze er weinig aan kunnen doen. Uit onderzoek blijkt dat het genetisch bepaald is of je een ochtend- of avondmens bent.

Vanaf het wakker worden bouw je slaapschuld op, die je weer inlost door ‘s avonds te gaan slapen. “Bij ochtendmensen gaat dit proces sneller dan bij avondmensen, waardoor hun slaapschuld aan het einde van de dag groter is dan bij avondmensen. Daardoor voelt een ochtendmens zich aan het eind van een dag eerder slaperig dan een avondmens,” aldus Kerkhof.

Als de vroege vogels dan in het weekend langer opblijven dan normaal ontregelen ze hun biologische klok. De nachtbraker heeft het dan weer moeilijk met de kantoortijden door de week. Beide groepen mensen bouwen een restslaapschuld op, omdat ze tegen hun biologische klok ingaan. We spreken dan ook wel van een ‘sociale jetlag’.(HLN.be)

Meer bizar nieuws

Man doodt, terwijl hij leeft

“Ik blijf dus dood, terwijl ik leef. Ik heb geen inkomen, maar omdat ik dood ben kan ik niet werken, ” zegt Constantin Reliu. De…

Jongen dood nadat telefoon in bad valt

Een jongen (14) uit België werd geëlektrocuteerd, nadat zijn mobiele telefoon in bad viel. De jongen werd in allerijl vervoerd naar het ziekenhuis, maar overleed…

Goodyear ontwikkelt slimme banden

Goodyear heeft twee slimme prototypes voor autobanden ontwikkeld. De ene is gevuld met levend mos dat zuurstof genereert en de andere vertelt zelf aan de…

Moeder laat eigen dochter verkrachten

In 2006 nam Therese Butler haar dochter Peta mee op “meisjesweekend” en liet toen een man haar tienerdochter van 16 jaar in een motelkamer verkrachten….

Peuter kan niet lachen

De Amerikaanse Addison is al drie jaar, maar kan nog steeds niet lachten. Het meisje lijdt aan het zeldzame syndroom van Möbius. Haar spieren in…

Scroll Up