VOJ Albina maakt furore met Maxi Linder, de koningin van Katwijk

De Clark Accord Foundation Suriname (CAFS) start op 20 april met een spetterende en dramatische scholenvoorstelling: Maxi Linder internering te Katwijk (Commewijne). VOJ Albina heeft dit project heel enthousiast ontvangen en geadopteerd. De schoolleiding heeft zelf tien acteurs gecast om de voorstelling uit te voeren.

De internering van Maxi Linder, de koninigin van Paramaribo, te Katwijk is een passage uit de debuutroman van Clark Accord, waarin het leven van de prostitué wordt belicht. Vanwege toename van Seksuele Overdraagbare Aandoeningen, werden de prostituees tijdens de Eerste Wereldoorlog gevangen genomen en overgebracht naar het interneringskamp. De vrouwen werden gebrandmerkt, verkracht en mishandeld.

Omdat het interneringskamp nog bestaat heeft CAFS besloten eerst de VOJ- en VOS- leerlingen van Commewijne en Marowijne in de gelegenheid te stellen om de wrede toestanden waar te nemen waaronder de vrouwen gebukt gingen. Albina was echter de enige school die positief reageerde.

De scholenvoorstelling draagt bij tot educatie met betrekking tot het thema: vrouwenrechten, veilige seks en prostitutie. De leerlingen zullen een wandeltocht maken op de citrus – en koffieplantage.

Tania Kambel-Codrington, directrice van de stichting Chances for life, zal een inleiding houden over het thema en Irma Accord, empowermentcoach en trainer, zal een nabespreking houden door middel van stellingen en discussie.

Door deze voorstellingen houdt CAFS onder andere het gedachtegoed van de schrijver Clark Accord in stand. Accord stimuleerde vooral jongeren om hun talent te tonen en continu te werken aan bewustwording.

CAFS organiseert verder verschillende activiteiten zoals de Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd, het geven van presentaties op scholen en de Clark Accord lezingen.(GFC)

Meer nieuws

Geen visum voor piloten Aeroflot

Piloten van de Russische vliegmaatschappij Aeroflot kunnen geen visum krijgen voor de VS. De maatschappij is de enige die rechtstreekse vluchten uitvoert tussen Amerika en…

Luchtverkeersleiders blijven in actie

Luchtverkeersleiders, verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers (Satca), blijven in actie. Dat is donderdagavond besloten op een algemene leden vergadering. De leden zijn niet…

Suribethouder voor duizenden opgelicht

De 42-jarige Sandjay B. werd maandag door de politie ingesloten, omdat hij een Suribethouder heeft opgelicht. Volgens verklaring van het slachtoffer had Sandjay de gewoonte…

1000 mondstukken voor KPS

De Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik Suriname (STIVASUR) heeft in het kader van veilig verkeer 1000 mondstukken aan het ministerie van Justitie en Politie geschonken. De…

Scroll Up