Vanwege keizersnee meer vrouwen met nauw geboortekanaal

De keizersnee beïnvloedt de evolutie, blijkt uit nieuw onderzoek. Vanwege de operatie worden steeds meer vrouwen geboren met een smal bekken, is de conclusie.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wenen komt het steeds vaker voor dat baby’s niet door het geboortekanaal van de moeder kunnen. De trend begon in de 50’er jaren, toen de ingreep gemeengoed werd.

Een eeuw terug was de overlevingskans voor vrouwen met een te smal bekken nagenoeg nihil. “Nu overleven zij en geven de genen die een smal bekken veroorzaken, door aan hun dochters” zei dr. Philipp Mitteroecker tegen de BBC.

In de VS wordt 1 op de drie baby’s geboren met een keizersnee, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In Groot-Brittannië is dat iets minder dan 1 op elke 4 baby’s.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuwe koraalrif gevonden bij Saba

Bij de Sababank, een koraalrif ten zuiden van de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee, is een nieuw koraalrif gevonden door…

Bijzondere vondst op Jupiter

Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe de samenstelling in mekaar zit op de planeet Jupiter. Dit is een unieke vondst, omdat er heel weinig bekend was…

Scroll Up