Tips voor een betere nachtrust én levenskwaliteit

Tijdens je slaap vinden belangrijke lichamelijk processen plaats die de levenskwaliteit in balans houden. Toch heeft een op de vijf volwassenen last om voldoende lang en goed te slapen.

Hieronder enkele tips:

1. Apps of apparaten die je slaap controleren, kunnen je helpen om een perfect slaapritme op maat te vinden. Vooral het meten van de hartslag en het ademhalingspatroon kunnen daarbij helpen.

2. Goed slapen hangt niet altijd nauw samen met een lange slaapduur. Een van de beste manieren om de slaapkwaliteit te verbeteren, is om de normale slaapduur te behouden.

3. Wanneer je na de lunch tien tot twintig minuten rust, kan dat herstellend werken. Een dutje langer dan twintig minuten moet je vermijden omdat je dan overgaat naar een nieuwe slaapfase.

4. Een evaluatie uit 2013 van 27 eerdere onderzoeken toonde aan dat alcohol er inderdaad voor zorgt dat mensen sneller in slaap vallen. De REM-slaap vermindert wel wanneer je alcohol hebt gedronken, waardoor je je slaperig voelt en de ochtend erna nauwelijks focus hebt. De drank verstoort ook de slaap door de urineproductie te verhogen, waardoor je ’s nachts meer moet opstaan.

Cafeïne blokkeert dan weer de opeenhoping van slaapopwekkende chemicaliën in de hersenen. Onderzoek suggereert dat er ten minste zes uur verschil moet zitten tussen de laatst gedronken koffie en het naar bed gaan, hoewel de tijd van persoon tot persoon verschilt.

5. Studies hebben aangetoond dat de slaapduur langer is in samenlevingen zonder elektrisch licht. Kaarslicht is misschien niet praktisch, maar het dimmen van fel licht in de aanloop naar het slapengaan helpt uw lichaam wel om zich voor te bereiden op de slaap. Het gebruik van tablets, telefoons en televisies laat op de avond doet het tegenovergestelde.

6. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten de slaap kan bevorderen.

7. Zorg ervoor dat uw matras en kussens comfortabel en ondersteunend zijn. Dikke gordijnen of verduisteringsgordijnen kunnen ook helpen. De lichaamstemperatuur daalt tijdens de slaap en het is aangeraden om de temperatuur op de slaapkamer te laten schommel tussen de zestien en achttien graden Celsius.

Meer lifestylenieuws

Weg met die wallen

STYLE Tot grote wanhoop van cosmeticabedrijven bestaat er nog steeds geen wondermiddel tegen wallen. Haal dus geen dure smeersels in huis, maar ga even na…

Waarom groente en fruit?

Het eten van voldoende groente en fruit is belangrijk, want ze leveren ons lichaam veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine C, caroteen (hier maakt je lichaam…

Zout en hart- en vaatziekten

Zout zit in heel veel voedingsmiddelen, ook in brood, gebak, worst, kaas en zelfs in zoetigheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen we dagelijks 9 tot…

Hartinfarct en ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zo hoorde ik onlangs nog van de huisarts. Wie niet ontbijt, zou vaker overwicht hebben en…

Word je van chocolade vrolijk?

De stof tryptofaan wordt vaak genoemd als stemmingsverbeteraar in verband met chocolade. Tryptofaan behoort tot de essentiële aminozuren en zou als natuurlijk antidepressivum kunnen werken….

Alcohol en overgewicht

Alcohol bevat bijna twee keer zo veel calorieën als suiker. Toch zijn het vermoedelijk niet de calorieën uit de drank die je een ‘toogzweer’ of…

Minder rimpels voor vrouwen die gezond eten

Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit zorgt er mogelijk voor dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen, concludeert arts-onderzoeker Selma Mekić van…

Scroll Up