Terrorismebestrijding in Somalië, of: hoe de VS nieuwe terroristen creëert

De meeste media negeren het. Het gaat immers niet om rijke mensen in rijke landen, maar om de armsten der armen in een berooid Afrikaans land heel ver van hun bed vandaan.

Toch sterven daar, in Somalië, dagelijks tientallen mensen, onschuldige burgers, onder het mom van terrorismebestrijding.

Een van de vele Amerikaanse decreten die geen media-aandacht kreeg, verklaarde delen van Somalië tot “gebied van actieve vijandelijkheden”.

Straffeloos

Dankzij deze toewijzing hoeft het Amerikaanse leger zich minder druk te maken om burgerslachtoffers wanneer in dat gebied acties tegen terrorisme worden uitgevoerd.

In de praktijk komt het erop neer dat Amerikaanse soldaten naar believen en straffeloos mogen doden binnen zo’n gebied.

Het resultaat: een groot aantal doden onder de burgerbevolking door onder andere aanvallen met drones.

De doden, onder wie vrouwen en kinderen, worden trots gepresenteerd als “terroristen die door de Amerikaanse strijdkrachten zijn geëlimineerd”, schrijft de Afrikaanse journalist en filmmaker Jamal Osman

Nieuwe vijanden

Het resultaat van deze moordpartijen, schrijft Osman, is dat de reputatie van de VS beschadigd wordt.

Maar het naar willekeur doden van burgers maakt Somaliërs ook vijandig, waarschuwt hij.

“Dit geeft een militante groep als al-Shabab legitimiteit als een verzetsbeweging, vooral binnen gemeenschappen die onder hun bestuur leven.

Elke onschuldige persoon vermoord door de VS is winst voor al-Shabab. De familieleden van slachtoffers en leden van hun clan zullen vergelding zoeken. Voor hen is wraak een daad van rechtvaardigheid.”

Waarmee de VS een nieuwe generatie vijanden heeft gecreëerd, en het voortbestaan van de oorlogsmachine is veiliggesteld.

Foto: Sören Rudolph

Meer nieuws

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up