Taskforce CariSecure gelanceerd in Suriname

Waarnemend minister van Justitie en Politie (JusPol) Ferdinand Welzijn heeft de Taskforce CariSECURE voor Suriname gelanceerd. Dit gebeurde maandag aan het begin van de driedaagse Caribbean Citizen Security Toolkit-workshop in het Marriot Hotel.

CariSECURE is een regionaal project dat tot doel heeft het versterken van de op bewijs gebaseerde besluitvorming voor burgers in het Caribisch gebied. Het moet ertoe leiden dat er op beleidsniveau betere strategieën ontwikkeld worden voor misdaadvermindering en -preventie en rapportage over veiligheidspatronen van burgers.

Het project wordt uitgevoerd door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) met financiering van het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID). In verschillende Caribische landen is het project al gelanceerd.

Suriname heeft zich nu officieel gecommitteerd om zich te bedienen van empirisch onderbouwde benaderingen bij het ontwikkelen van beleid inzake het voorkomen van misdaad en geweld.

De vertegenwoordiger van het United Nations Development Program in Suriname, Alexis Armstrong, zegt zeer verheugd te zijn met de stap van de regering om goedkeuring te geven voor de nationale task force.

Hij legde uit dat de Taskforce met name behulpzaam zal zijn bij het aansturen van het beheer en de coördinatie van een toolkit die de kwaliteit en integriteit van nationale misdaadgegevens zal verbeteren. Op deze manier zal het vermogen van de overheid om analyse van misdaadgegevens op te nemen, worden verbeterd.

Ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Edwin Nolan, benadrukte in zijn opmerkingen de cruciale rol die de Task Force moet spelen om bij te dragen tot de vermindering van misdaad in Suriname en de regio als geheel.

Hij legde uit dat de toolkit- implementatie van Caribbean Citizen Security een diepgaande samenwerking tussen USAID, UNDP, gastregeringen en belanghebbenden, waaronder het CARICOM-secretariaat, de regionale beveiligingssystemen en de Commissie van de Organisatie van Oost-Caribische Staten, vertegenwoordigt.

CariSECURE benadrukt het belang van sterke instellingen en nationaal ownership voor de lange termijn houdbaarheid van resultaten.

Het project zal zich dus richten op het versterken van regionale en nationale instellingen. Dit vindt plaats door het personeel de nodige instrumenten, vaardigheden en begeleiding aan te bieden die nodig zijn voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van burgerbeveiligingsgegevens voor de effectieve formulering, monitoring en evaluatie van empirisch onderbouwde beveiligingsmaatregelen en -programma’s voor burgers.

Minister Welzijn wees op het belang van deze werkgroep voor Suriname en vroeg aan de leden hun expertise te gebruiken om het doel van het project te doen slagen.

Meer nieuws

Bouw ziekenhuis Wanica vordert

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de locatie waar het Wanica Ziekenhuis zal verrijzen, bezocht. “We zijn er nog lang niet, maar met vereende krachten…

Start “100 Champions of Suriname” project

Het Leadership Management International (LMI) is zaterdag officieel van start gegaan met het faciliteren van het “100 Champions of Suriname” project. De participanten zijn enorm…

Topman Wereldbank in Suriname

De Country Director for Caribbean countries van de Wereldbank, Tahseen Sayed Khan, is op bezoek in Suriname. Vrijdag had hij een ontmoeting met de minister…

Suriname betuigt medeleven aan Cuba

De regering zegt in een verklaring dat zij kennis heeft genomen van het vliegtuigongeluk donerdag in Cuba, waarbij vele levens te betreuren zijn. Via diplomatieke…

Recherche Oost rolt roversbende op

Het recherche team van regio Oost heeft deze maand een roversbende die Commewijne onveilig maakte, opgerold. De bende was onder andere op woensdag 9 mei…

Scroll Up