Suriname organiseert Rondetafeldiscussie

Suriname organiseert in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) een Rondetafeldiscussie in Brasilia, met als thema “Ontwikkelings prioriteiten en intensievere bilaterale samenwerking”.

Als onderdeel van het officieel werkbezoek aan Brazilië heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, op 20 februari een ontmoeting gehad met de ambassadeurs van de landen, die als niet – residerende ambassadeurs geaccrediteerd zijn bij Suriname, met als standplaats Brasilia.

De regering van Suriname streeft naar hernieuwde partnerschappen met deze bevriende landen om die in te zetten voor het realiseren van de nationale ontwikkelingsdoelen en het identificeren van mogelijkheden voor bilaterale, trilaterale en multilaterale samenwerking alsook het aantrekken van directe buitenlandse investeringen. Dit initiatief past dan ook in het kader van de bijdrage van het ministerie bij de implementatie van de nationale ontwikkelingsagenda.

In een rondetafeldiscussie zijn 25 van de 31 geïdentificeerde diplomatieke vertegenwoordigers geïnformeerd over de ontwikkelingsprioriteiten van Suriname die ook in lijn zijn met de mondiale 2030-Agenda voor duurzame ontwikkeling.

Vertegenwoordigers van de Stichting Planbureau Suriname en de Coördinatie Unit Milieu hebben presentaties verzorgd, waarbij andere ondere is benadrukt de prioriteitssectoren, in het bijzonder mijnbouw, agrarische sector en agro industrie, toerisme, en handel. Bijzondere aandacht is besteed aan het milieu, in het bijzonder de bescherming van het tropisch regenwoud.

De aanwezige diplomaten hebben dit initiatief verwelkomd en eveneens hun waardering uitgesproken over de waardevolle informatie die is verstrekt. Er is daarom dan ook actief geparticipeerd in de discussies en concrete committeringen zijn gedaan voor wat betreft samenwerking met Suriname op de navolgende gebieden: gezondheid, onderwijs en capaciteitsversterking (onder andere aanbod van beurzen), mijnbouw, energie, de agrarische sector, alsmede samenwerking met het Suriname Diplomaten Instituut.

Ook regionale en internationale organisaties, onder andere, het Braziliaans Agentschap voor Ontwikkeling (ABC), de “Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO) en UNDP hebben zich gecommitteerd om Suriname verder te assisteren bij de implementatie van de nationale prioriteiten.

Minister Pollack-Beighle blikt tevreden terug op een succesvolle missie mede vanwege de concrete afspraken die zijn gemaakt met bilaterale en multilaterale partners.

In het kader van de follow-up zullen de ambassade van Suriname in Brasilia en het Consulaat-Generaal in Belem eveneens een bijdrage leveren teneinde de samenwerking verder gestalte te geven, middels het kanaliseren van samenwerkingsmogelijkheden naar Suriname.

Met de Braziliaanse ambassade in Suriname zal eveneens worden samengewerkt voor het invulling geven aan de gemaakte afspraken.(GFC)

Meer nieuws

Winkeldief stopt zeven messen in broek

Twee beveiligingsmedewerkers hebben Karel S. (54) op heterdaad betrapt toen hij bezig was goederen te stelen in een winkel aan de Maagedenstraat. De man had…

Adela Sedney viert 101ste jaardag

Adela Sedney werd maandag 101 jaar en dat werd gevierd met familie en vrienden. Uit handen van districtscommissaris Mike Nerkust heeft zij een enveloppe namens…

KPS bevestigt verbranding 488 kg drugs

De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen zaterdag in aanwezigheid van een officier van Justitie van het Openbaar Ministerie de vierhonderd achtentachtig…

Introductie Moni karta in Boven-Suriname

Het team van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de afgelopen week het gebied Sipaliwini te Boven-Suriname aangedaan. Het hoofd van de afdeling Uitbetaling Sociale…

Rover berooft slechtziende man

Achmed K. (47) werd op 9 maart door omstanders aangehouden en overgedragen aan surveillerende politiemannen van ressort Centrum, nadat hij op de hoek van de…

Scroll Up