Santokhi benadrukt urgentie klimaatmaatregelen tijdens AOSIS-bijeenkomst in New York

Alliance of Small Island States

President van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, heeft deelgenomen aan de bijeenkomst van het Alliance of Small Island States (AOSIS) platform in New York.

Tijdens deze bijeenkomst benadrukte hij het cruciale belang van ondersteuning voor het “SIDS Center for Excellence,” dat een belangrijke rol speelt in capaciteitsopbouw en projectvoorbereiding op lokaal niveau voor kleine eilandstaten en andere kwetsbare landen.

President Santokhi wees op de rol van het SIDS Center voor technische assistentie en middelen die nodig zijn om de meest dringende uitdagingen, zoals klimaatverandering, aan te pakken.

“Er zijn versnelde hervormingen en betere coördinatie binnen de internationale financiële architectuur nodig, met name bij de internationale financiële instellingen,” aldus de president.

Een belangrijke mijlpaal die tijdens de bijeenkomst werd besproken, was de implementatie van de Multidimensional Vulnerability Index (MVI).

Deze index zal een nauwkeuriger beeld geven van het ontwikkelingsniveau van landen, en zal bestaande meetinstrumenten vervangen die momenteel landen uitsluiten van noodzakelijke financiële steun, ondanks hun kwetsbare positie.

Santokhi benadrukte dat de MVI een belangrijk hulpmiddel is voor landen die kampen met schuldencrises en klimaatgerelateerde uitdagingen.

Daarnaast richtte de president zich op de dringende noodzaak van compensatie voor verlies en schade door klimaatverandering, met inbegrip van droogte en overstromingen. “Ook voor Suriname is dit een urgent probleem dat direct moet worden aangepakt,” aldus Santokhi.

Hij gaf aan dat dit onderwerp op de agenda zal staan tijdens aankomende internationale bijeenkomsten, zoals de conferentie over biodiversiteit in Colombia en COP 29 in Azerbeidzjan.

Ten slotte bevestigde president Santokhi dat Suriname zich blijft inzetten voor de “Declaration on Sea Level Rise and Statehood.” Hij benadrukte dat Suriname, als laaggelegen land met een hoge bosbedekking en een koolstofnegatieve status, bijzonder kwetsbaar is voor de stijgende zeespiegel.

“Bijna 80% van onze productiecapaciteit wordt hierdoor bedreigd, met ernstige gevolgen voor onze voedselzekerheid,” aldus de president. Hij riep op tot spoedige uitvoering van de aanbevelingen om de impact van klimaatverandering te beperken.

Santokhi sloot af met een krachtige oproep aan de internationale gemeenschap: “Alleen door samen te werken en onze stem te laten horen, kunnen we de uitdagingen van klimaatverandering en ontwikkeling voor kleine eilandstaten en kwetsbare landen zoals Suriname effectief aanpakken.”