Ruud Lubbers, langst zittende premier van Nederland, overleden

Ruud Lubbers, via de politieke partij CDA driemaal minister-president van Nederland, is vandaag overleden. Hij was op zijn 43e de jongste premier ooit en werd met drie kabinetten de langst zittende eerste minister van Nederland.

Rudolphus Franciscus Marie (Ruud) Lubbers (1939) begon zijn carrière als vakbondsman bij het Nederlands-Christelijk Werkgeversverbond.

Hij was minister van Economische Zaken (1973 – 1977) onder Joop den Uyl, met wie hij diverse aanvaringen had.

Wollig

Lubbers werd onder andere bekend om het ‘Lubberiaans’: de man van de ‘verbale spaghetti’, de kunst om met veel woorden niets te zeggen.

Hoogleraar voorlichtingskunde professor Van Woerkum noemde Lubbers “uitnemend in staat om heel geloofwaardig over te komen terwijl het toch niet allemaal te begrijpen is. Hij kan heel veel details invoegen, allerlei zaken erbij betrekken en dat komt dan allemaal vrij logisch over, maar ik zou wel eens willen kijken wie hem na afloop zou kunnen reproduceren”.

Hij kwam ook diverse malen in opspraak. Zijn kabinet zou 30 miljard euro hebben gegraaid uit de kas van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).

Koeweit-affaire

De affaire-Hollandia Kloos deed zelfs binnen de NAVO wenkbrauwen omhoog gaan. Kuwait Airlines weigerde een factuur te betalen aan het bedrijf, waar premier Lubbers privébelangen in had, omdat de Nederlanders slecht werk geleverd hadden.

Lubbers reisde in de hoedanigheid van minister op staatskosten af naar Koeweit om de centen voor zijn privébedrijf alsnog binnen te halen.

Koeweit weigerde 30 van de in rekening gebrachte 45 miljoen guldens te betalen. Lubbers verbrak daarop de diplomatieke banden met dit land. 

Bovendien liet hij de Nederlandse staat de miljoenenvordering voorschieten, waarna Nederland het geld maar terug moest zien te krijgen van de Koeweiti’s.

Vrouwen

“Ruud Lubbers: de stier van Kralingen”, noemt een kop in HP/De Tijd de notoire schuinsmarcheerder. De katholieke CDA-leider die altijd hoog opgaf van “het gezin als hoeksteen van de samenleving”, vertrouwensman van toenmalig koningin Beatrix, had jarenlang een relatie met een getrouwde vrouw. 

De Britse krant Independent schreef over beschuldigingen van seksuele intimidatie en bedreiging tegen Lubbers, die als hoge VN-ambtenaar verschillende vrouwen zou hebben betast.

Ziekte

Lubbers had al geruime tijd te kampen met gezondheidsproblemen, waardoor hij nog maar nauwelijks in het openbaar verscheen.

CDA-leider Buma denkt dat Lubbers zal worden herinnerd als een van de grote premiers van Nederland na de oorlog, onder meer “omdat hij hele verschillende standpunten bij elkaar wist te brengen. Dat is een hele grote gave”. 

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat hij Rutte al meer dan een jaar niet had gezien en niet wist dat hij zo ziek was.

Zijn uitvaart is dinsdag in Rotterdam.

Meer nieuws

PL van begin af aan tegen dictatuur

De dag van 25 februari markeert geen daadwerkelijke revolutie en rechtvaardigheid. Het markeert slechts de dag waarop een paar militairen de macht hebben gegrepen, die…

COVAB levert 67 geslaagden af

“Gaat u te werk zoals u dat heeft geleerd tijdens uw opleiding. Neemt u alleen de positieve voorbeelden over. Geslaagden let op de hygiëne bij…

Vrouw licht Volkscrediet Bank op

De politie is op zoek naar een onbekende vrouw die de Volkscrediet Bank (VCB) heeft opgelicht. De vrouw heeft op maandag 29 januari 2018 beleende…

Suriname organiseert Rondetafeldiscussie

Suriname organiseert in samenwerking met het United Nations Development Programme (UNDP) een Rondetafeldiscussie in Brasilia, met als thema “Ontwikkelings prioriteiten en intensievere bilaterale samenwerking”. Als…

Onhygiënisch restaurant gesloten

Bestuursambtenaren van de afdeling Milieu en Gezondheidsdienst en milieu- inspecteurs van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg hebben donderdag een restaurant aan de David Simonstraat in…

Mogelijk zegel van profeet Jesaja gevonden

Archeologen vermoeden dat zij voor het eerst bewijs hebben ontdekt dat de Bijbelse profeet Jesaja werkelijk heeft bestaan. Helemaal zeker zijn zij niet: er ontbreekt…

Bijzondere Surinamers gedecoreerd

Enkele Surinamers die zich voornamelijk in de jaren ’80 verdienstelijk hebben gemaakt voor de Republiek Suriname, zijn door president Desiré Bouterse gedecoreerd. De decoratieplechtigheid vond…

Scroll Up