Rutte na Zijlstra: ‘Liegen is geen doodzonde’

Een liegende minister is helemaal niet erg, vindt de Nederlandse minister-president Mark Rutte: “Liegen is geen doodzonde”.

Rutte zei dit na de parlementsvergadering waarin minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken zijn aftreden aankondigde. Zijlstra was betrapt op liegen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin.

Voor Rutte was het voldoende geweest als Zijlstra een goed verhaal had voor zijn leugen. Dinsdag zei hij nog dat Zijlstra “geen doodzonde” had begaan.

De premier erkende dat hij al wekenlang wist dat Zijlstra had gelogen (de kwestie dook overigens al eind vorig jaar op), maar deed daar verder niets mee.

Rutte kon zich tijdens het debat over de Zijlstra-leugen heel weinig herinneren: “Ik heb niet precies scherp met wie ik het wel of niet besproken heb. Ik durf het niet met zekerheid te zeggen.”

De Tweede Kamer nam het de premier ernstig kwalijk dat hij het parlement niet onmiddellijk had geïnformeerd: een “politieke doodzonde”, oordeelden verschillende politici. De straf – een PVV-motie van wantrouwen – haalde geen meerderheid.

Meer nieuws

Bouw ziekenhuis Wanica vordert

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft de locatie waar het Wanica Ziekenhuis zal verrijzen, bezocht. “We zijn er nog lang niet, maar met vereende krachten…

Start “100 Champions of Suriname” project

Het Leadership Management International (LMI) is zaterdag officieel van start gegaan met het faciliteren van het “100 Champions of Suriname” project. De participanten zijn enorm…

Topman Wereldbank in Suriname

De Country Director for Caribbean countries van de Wereldbank, Tahseen Sayed Khan, is op bezoek in Suriname. Vrijdag had hij een ontmoeting met de minister…

Suriname betuigt medeleven aan Cuba

De regering zegt in een verklaring dat zij kennis heeft genomen van het vliegtuigongeluk donerdag in Cuba, waarbij vele levens te betreuren zijn. Via diplomatieke…

Scroll Up