NASA ontdekt gigantische planeet, maar krabt met de handen in het haar

NASA heeft een planeet ontdekt die zó groot is dat de astronomen niet meer zeker zijn dat het wel een planeet is. Dat schrijft HLN.be.

De Spitzer Space Telescope van ruimtevaartorganisatie NASA kon de reusachtige planeet ontdekken op ongeveer 22.000 lichtjaar afstand.

Het object is gigantisch – zijn massa is meer dan 13 keer groter dan Jupiter – en kreeg de al even imposante naam ′OGLE-2016-BLG-1190Lb’. Zó groot dat NASA twijfelt of het wel een planeet genoemd kan worden.

De planeet zou immers ook een bruine dwerg kunnen zijn, ook wel een ‘mislukte ster’ genoemd. Die dwergen gedragen zich niet zoals een planeet, maar ook niet zoals een ster; ze bevinden zich ergens tussenin.

Ze zijn groot genoeg om hitte te genereren – van ongeveer 150 graden tot 200 graden Celcius – maar niet groot genoeg om de nucleaire fusie van reguliere sterren te ondersteunen.(HLN.be)

Foto: NASA

Meer wetenschapsnieuws

Veel meer zware sterren in sterrenstelsels

Sterrenkundigen hebben na ruim acht haar onderzoek geconcludeerd dat er veel meer zware sterren zijn dan eerder werd aangenomen. De wetenschappers hebben sterren onderzocht in…

Tanzaniaanse rat leert tbc ontdekken

In de Tanzaniaanse stad Morogoro is een rat geleerd om een gevaarlijke vorm van tuberculose te ontdekken. De wetenschappers die hierachter zitten, zijn verheugd met…

Kleuters kunnen wetenschappelijk denken

Kleuters zijn volgens wetenschappers in staat om wetenschappelijk te denken. Dit wordt vastgesteld na een onderzoek met 46 basisschoolleerlingen. De kleuters werden in de gelegenheid…

Scroll Up