NASA ontdekt gigantische planeet, maar krabt met de handen in het haar

NASA heeft een planeet ontdekt die zó groot is dat de astronomen niet meer zeker zijn dat het wel een planeet is. Dat schrijft HLN.be.

De Spitzer Space Telescope van ruimtevaartorganisatie NASA kon de reusachtige planeet ontdekken op ongeveer 22.000 lichtjaar afstand.

Het object is gigantisch – zijn massa is meer dan 13 keer groter dan Jupiter – en kreeg de al even imposante naam ′OGLE-2016-BLG-1190Lb’. Zó groot dat NASA twijfelt of het wel een planeet genoemd kan worden.

De planeet zou immers ook een bruine dwerg kunnen zijn, ook wel een ‘mislukte ster’ genoemd. Die dwergen gedragen zich niet zoals een planeet, maar ook niet zoals een ster; ze bevinden zich ergens tussenin.

Ze zijn groot genoeg om hitte te genereren – van ongeveer 150 graden tot 200 graden Celcius – maar niet groot genoeg om de nucleaire fusie van reguliere sterren te ondersteunen.(HLN.be)

Foto: NASA

Meer wetenschapsnieuws

Nieuwe koraalrif gevonden bij Saba

Bij de Sababank, een koraalrif ten zuiden van de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee, is een nieuw koraalrif gevonden door…

Bijzondere vondst op Jupiter

Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe de samenstelling in mekaar zit op de planeet Jupiter. Dit is een unieke vondst, omdat er heel weinig bekend was…

Scroll Up