GFC Nieuws | Homepage

Medicijnen en voeding, en de invloed op elkaar

Medicijnen en voeding, en de invloed op elkaar
🕔25.nov 2017

De meeste medicijnen worden via de mond ingenomen. Dat betekent dat zij dezelfde weg gaan als uw voeding. Medicijnen kunnen invloed hebben op uw spijsvertering, voedselopname en stofwisseling. En omgekeerd kunnen voedingsmiddelen de opname van medicijnen beïnvloeden, schrijft het reumafonds.nl.

Meestal innemen met water

In de bijsluiter van uw medicijn leest u hoe u uw medicijn moet innemen. Bij tabletten of capsules die u in zijn geheel moet innemen met vloeistof neemt u het beste een ruime hoeveelheid water: één tot twee glazen. Het medicijn
lost bij deze hoeveelheid water goed op in uw maag en darmen om zo in de bloedbaan opgenomen te worden. Bovendien helpt het soms om maagirritaties tegen te gaan. Voor kauwtabletten, zuigtabletten of tabletjes voor onder de tong gelden andere adviezen. Lees dus altijd goed de bijsluiter of stel uw vragen over de manier van innemen aan uw apotheker.

Grapefruit

Er zijn aanwijzingen dat grapefruit(sap) beter niet samen met colchicine en ciclosporine ingenomen kan worden. Dat komt doordat grapefruit het enzym tegenwerkt dat het medicijn afbreekt. Dit kan leiden tot meer bijwerkingen. Ook medicijnen tegen andere aandoeningen dan reuma, kunnen een wisselwerking geven met grapefruit(sap). Lees daarom altijd goed uw bijsluiter als u medicijnen krijgt van uw arts, of leg uw vraag voor aan uw apotheker.

Melk

Bisfosfonaten, medicijnen tegen botontkalking, kunt u beter niet met melk innemen. Melk bevat namelijk veel kalk en kalk kan in uw darmen de opname van het medicijn tegenwerken. Lees de bijsluiter van uw medicijn door voor meer informatie over de inname van bisfosfonaten, of raadpleeg uw apotheker.

Alcohol en medicijnen

Van sommige medicijnen is bekend dat ze de lever zwaar belasten. Een voorbeeld daarvan is methotrexaat. Het gebruik van alcohol is dan een extra belasting voor uw lever en daarom af te raden. Gebruikt u alcohol? Overlegt u dan eerst met uw arts of dit kan in combinatie met de medicijnen die u gebruikt.

Prednison

De ontstekingsremmer prednison kan leiden tot osteoporose. Vooral bij langdurig gebruik en hoge doseringen is dit iets om rekening mee te houden. Zorg dat uw voeding rijk is aan calcium en dat u genoeg vitamine D inneemt.

Daarnaast kan uw gewicht toenemen bij prednisongebruik. Als u last krijgt van overgewicht, kunt u dit tegengaan door de adviezen voor een gezond gewicht op te volgen. Leidt dit tot onvoldoende resultaat? Vraag dan uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist.

Prednison heeft invloed op uw suikerstofwisseling. Mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen bij prednisongebruik dorst krijgen en moeten veel plassen. Heeft u deze klachten? Ga dan naar uw huisarts en laat zo nodig uw bloedglucosegehalte meten. Heeft u diabetes? Dan kunt u tijdens het slikken van prednison meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Ook dan is het verstandig om voor uw diabetes onder controle te staan van uw arts.

Bijsluiter lezen

Lees bij ieder medicijn dat u krijgt de bijsluiter goed door. U vindt er belangrijke informatie over de inname van uw medicijnen. Ook als u langer hetzelfde medicijn gebruikt. De tekst van de bijsluiter kan in de tussentijd namelijk veranderen door nieuwe inzichten. Uw arts en apotheker kunnen u meer vertellen over uw medicijnen en uw voeding.(Reumafonds.nl)

Meer berichten

Is geitenmelk beter dan koemelk?

Is geitenmelk beter dan koemelk?

De samenstelling van geitenmelk lijkt veel op die van volle koemelk. Geitenmelk bevat alleen iets

Wat is gezond avondeten?

Wat is gezond avondeten?

De warme maaltijd levert het grootste deel van de energie op een dag. Het avondeten

Zijn oliebollen gezond?

Zijn oliebollen gezond?

Je ziet ze in de winkel, in kramen of op tafel: oliebollen, appelbeignets, appelbollen en

Is appelstroop gezond?

Is appelstroop gezond?

Appelstroop wordt gemaakt van appels en suiker. Het is lekker op brood, op de pannenkoek

Hoe ongezond is sap?

Hoe ongezond is sap?

Het advies is om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Denk bij suikerhoudende dranken

Is honing gezond?

Is honing gezond?

Er zijn mensen die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt. Ook zou het

Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?

Zijn peulvruchten een goede vleesvervanger?

Peulvruchten zoals bonen, soja, kapucijners en linzen bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines.

Is pindakaas gezond?

Is pindakaas gezond?

100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf.

Hoe maak ik gezonde pannenkoeken?

Hoe maak ik gezonde pannenkoeken?

Traditioneel wordt de pannenkoek gemaakt met witte bloem, eieren, melk en een beetje boter. Al

Welke noten zijn gezond om te eten?

Welke noten zijn gezond om te eten?

Met een handje noten per dag doe je jouw lichaam een plezier. Noten verlagen je


....