Grote ster gedoofd: ‘filosoof van het universum’ overleden

De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid, het is de illusie van kennis.” Het citaat is van de gerenommeerde Britse wetenschapper Stephen Hawking. Hij overleed woensdagochtend op 76-jarige leeftijd.

Hawking werd vooral bekend om zijn baanbrekende ideeën in de theoretische natuurkunde en ruimtevaartonderzoek. Hij speelde verschillende cameo’s in de Amerikaanse wetenschapscomedy The Big Bang Theory.

Op zijn 21e kreeg hij amyotrofische laterale sclerose (ALS) ), een slopende neurologische aandoening. De artsen voorspelden dat hij nog maar twee jaren te leven had.

Maar de wereldberoemde astrofysicus vocht, meer dan een halve eeuw, terug; hij bleef bijvoorbeeld communiceren en gebruikte daarvoor een computerspraaksynthesizer.

Stephen Hawking was ervan overtuigd dat de mens, om te overleven, zou moeten uitwijken naar een andere planeet. Hij geloofde ook dat het ooit mogelijk zou zijn te reizen naar bestemmingen buiten ons zonnestelsel.

Dat zouden wij dan wel binnen 100 jaren moeten doen, omdat de mens niet in staat zou zijn de wereld intact te houden.

Beroemde uitspraken van Stephen Hawking:

Mijn advies aan andere mensen met een handicap zou zijn, concentreer je op dingen die je handicap niet verhindert om het goed te doen, en heb geen spijt van de dingen waar het mee interfereert. Wees niet geestelijk en lichamelijk gehandicapt.

Dus de volgende keer dat iemand klaagt dat je een fout hebt gemaakt, zeg hem dat dat een goede zaak kan zijn. Omdat zonder onvolmaaktheid jij noch ik zouden bestaan.

We zijn gewoon een geavanceerd ras van apen op een kleine planeet van een zeer gemiddelde ster. Maar we kunnen het universum begrijpen. Dat maakt ons heel bijzonder.

De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid, het is de illusie van kennis.

Mijn doel is eenvoudig. Het is een volledig begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het überhaupt bestaat.

Als buitenaardse wezens ons bezoeken, zou het resultaat zijn als toen Columbus in Amerika landde, wat niet goed was voor de indianen. We hoeven alleen maar naar onszelf te kijken om te zien hoe intelligent leven zich zou kunnen ontwikkelen tot iets dat we niet zouden willen ontmoeten.

Eén, vergeet niet om naar de sterren te kijken en niet naar je voeten. Twee, geef nooit werk op. Werk geeft je betekenis en doel en het leven is er leeg zonder. Drie, als je het geluk hebt om liefde te vinden, onthoud dan dat het er is en gooi het niet weg.

Meer nieuws

Winkeldief stopt zeven messen in broek

Twee beveiligingsmedewerkers hebben Karel S. (54) op heterdaad betrapt toen hij bezig was goederen te stelen in een winkel aan de Maagedenstraat. De man had…

Adela Sedney viert 101ste jaardag

Adela Sedney werd maandag 101 jaar en dat werd gevierd met familie en vrienden. Uit handen van districtscommissaris Mike Nerkust heeft zij een enveloppe namens…

KPS bevestigt verbranding 488 kg drugs

De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen zaterdag in aanwezigheid van een officier van Justitie van het Openbaar Ministerie de vierhonderd achtentachtig…

Introductie Moni karta in Boven-Suriname

Het team van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de afgelopen week het gebied Sipaliwini te Boven-Suriname aangedaan. Het hoofd van de afdeling Uitbetaling Sociale…

Rover berooft slechtziende man

Achmed K. (47) werd op 9 maart door omstanders aangehouden en overgedragen aan surveillerende politiemannen van ressort Centrum, nadat hij op de hoek van de…

Scroll Up