Griepvirus verspreidt zich niet alleen bij niesbui maar ook via adem

Je hand voor je mond houden als je niest of hoest, zou volgens Amerikaanse onderzoekers weinig uithalen om besmetting met griep te voorkomen. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het virus zich via de adem kan verspreiden en dat er geen hoest- of niesbui van je buur nodig is om ziek te worden.

Onderzoeker Donald Milton onderzocht in 2012-2013 142 grieperige studenten aan de universiteit van Maryland. Tijdens 218 observatiesessies hielden de professor en zijn team in de gaten hoe en wanneer de studenten partikels van het griepvirus verspreidden. Ze zaten in een machine die de viruspartikels maten in het vocht dat vrijkwam terwijl ze praatten, ademden, hoestten en niesden.

Niet verrassend ontdekte Milton dat patiënten met hoesten duidelijk grieppartikels verspreidden, maar tot zijn grote verbazing ook dat de helft van de partikels die via de adem vrijkwamen ook het griepvirus bevatten. Dit suggereert volgens Milton dat je ook van deze besmette lucht ziek kunt worden.

Meer wetenschapsnieuws

Tandarts wil tandplak bestrijden met cannabis

Een tandarts uit Mortsel wil met cannabis tandplak bestrijden. De tandarts ziet potentieel in de helende werking van de cannabisplant. Vooral het bestanddeel cannabidiol (CBD)…

Embryo zonder bevruchting gecreëerd

Nederlandse onderzoekers hebben voor het eerst nieuw leven laten ontstaan in een laboratorium, zonder dat er een bevruchting is geweest. De wetenschappers van het MERLN…

Scroll Up