GFC Nieuws | Homepage

Gezond bakken

Gezond bakken
🕔06.nov 2017

Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct, schrijft dokterdokter.nl.

Bakken in olie

Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie. Extra vierge olie is niet geschikt om in te bakken, gewone olie (geraffineerde olie) is dit wel. Bij raffinage worden namelijk ongewenste stoffen uit de oliën gehaald (vrije vetzuren, kleur- en smaakstoffen) die kunnen verbranden in de pan.

Door deze verbranding komt rook vrij (het rookpunt). Door raffinage, eigenlijk dus het ‘zuiveren van de oliën van verbrandbare deeltjes’ duurt het een stuk langer voordat de olie gaat roken.

Extra vierge oliën en oliën van koude persing hebben een laag rookpunt (bijvoorbeeld extra vierge olijfolie 160 ˚C versus gewone gangbare (gezuiverde) olijfolie 242 ˚C) en zijn dus ongeschikt om in te bakken. Deze zijn beter geschikt voor koud gebruik (bijvoorbeeld in dressings).

Bakken in olijfolie

Olijfolie bestaat voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren, de zogenoemde enkelvoudig onverzadigde vetten (Omega-9). Gewone olijfolie (geraffineerde olijfolie) heeft meestal een neutrale smaak en is vanwege het hoge rookpunt zeer geschikt om te verhitten en dus om mee te bakken. Extra vierge olijfolie kun je beter koud gebruiken.

Bakken in zonnebloemolie

Net als olijfolie, bestaat ook zonnebloemolie voor het grootste deel uit onverzadigde vetzuren. Het heeft een neutrale smaak en is een goede bron van Linolzuur (Omega-6). Zonnebloemolie is met een rookpunt van 227 ˚C geschikt om te bakken en te braden, maar ook om in te frituren en om in (koude) sauzen te gebruiken.

Bakken in arachideolie

Arachideolie zit vaak in wokolie. Arachide- of pindaolie bevat ook veel onverzadigde vetzuren en kan tot 210 °C worden verhit. Het is daarom een gezonde keuze om mee te bakken, wokken, braden en frituren. Let wel op als je een pinda-allergie hebt. Hoewel allergenen alleen in eiwitten zitten, en niet voorkomen in olie, wordt het allergeen ‘pinda’s’ toch gehighlight in de ingrediëntlijst. Er kunnen namelijk sporen van pinda’s in de olie achterblijven.

Vloeibaar bakvet

Naast plantaardige olie, zijn vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet (uit een knijpfles) ook een gezonde keuze. Deze producten zijn gemaakt op basis van plantaardige olie en hebben dus dezelfde positieve eigenschappen. Vloeibare margarine en vloeibaar bak- en braadvet zijn geschikt om bijvoorbeeld vlees, vis, groenten of eieren te (roer)bakken. Vloeibare margarine is daarnaast een goede vervanging voor harde margarine of roomboter (uit een wikkel), om bijvoorbeeld een cake te bakken of saus te bereiden.

Bakken in kokosolie ongezond?

Kokosolie of kokosvet is hard bij kamertemperatuur en bestaat voor meer dan 80% uit verzadigde (ongezonde) vetzuren. Vaak wordt gedacht dat kokosolie gezonder is dan andere producten met veel verzadigde vetzuren, maar deze gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk aangetoond.

Laurinezuur, het voornaamste type verzadigd vet in kokosolie verhoogt weliswaar het goede HDL-cholesterol enigszins, maar hiernaast zorgt veelvuldig gebruik van kokosolie ook voor een sterke verhoging in het slechte LDL-cholesterol. Vanwege het hoge percentage verzadigde vetzuren in kokosolie en de afwezigheid van vitamines raadt het Voedingscentrum aan om het gebruik hiervan te beperken. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor bijvoorbeeld olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct. Lees meer over de voor- en nadelen van kokosolie in ons artikel

Wat kun je dus het beste gebruiken om in te bakken?

Om voldoende vitamine A, vitamine D en vitamine E, binnen te krijgen, is het goed om bij het bereiden van je warme maaltijd te variëren tussen olie en vloeibaar bak- en braadvet of vloeibare margarine. Hoewel sommige oliën wel vitamine E bevatten (vooral zonnebloemolie, olijfolie bevat bijna niets), bevatten ze geen vitamine A en D. In vrijwel alle vloeibare margarines zitten deze vitamines vaak wel.(dokterdokter.nl)

Meer berichten

Sneller agressief dan door sterke drank

Sneller agressief dan door sterke drank

Onderzoekers van het King's College London hebben vastgesteld dat mensen van sterke drank sneller agressief

Verminder darmaandoeningen met FODMAP-dieet

Verminder darmaandoeningen met FODMAP-dieet

Onderzoek naar het verminderen van PDS-symptomen(darmaandoeningen) is volop in gang. Vroeger werd lange tijd gedacht

Plus waarschuwt voor ravioli met vier kazen

Plus waarschuwt voor ravioli met vier kazen

Supermarktketen Plus roept uit voorzorg de Ravioli met vier kazen van het eigen merk terug.

Peulvruchten heel gezond

Peulvruchten heel gezond

Peulvruchten zijn rijk aan vezels, koolhydraten, plantaardige eiwitten en mineralen. Als milieubewuste vleesvervanger, zijn ze

Bedreigde banaan met genetische manipulatie te weinig beschermd

Bedreigde banaan met genetische manipulatie te weinig beschermd

Australische wetenschappers denken een zeer belangrijke bananensoort te kunnen beschermen tegen een vernietigende schimmel. Ze

Voeding en medicijnen: een delicate combinatie

Voeding en medicijnen: een delicate combinatie

Dat medicijnen elkaar bij gelijktijdige inname beïnvloeden is algemeen bekend. Maar ook bepaalde voedingsmiddelen hebben

Kokosolie: hype of gezond?

Kokosolie: hype of gezond?

Kokosolie wordt door de hobbykok steeds vaker gebruikt om in te bakken en frituren. Ook

EFSA bevestigt nadelige gezondheidseffecten van furanen in voeding

EFSA bevestigt nadelige gezondheidseffecten van furanen in voeding

De blootstelling van consumenten aan furaan en methylfuraan in voeding kan mogelijk lijden tot leverbeschadiging

Gezond(er) frituren met vloeibaar vet

Gezond(er) frituren met vloeibaar vet

Er bestaat vast frituurvet en vloeibaar frituurvet. Vloeibaar vet heeft hierbij de voorkeur, denk aan

Pas goed op voor onregelmatig eten

Pas goed op voor onregelmatig eten

Duik je regelmatig ’s avonds de koelkast in om te kijken of er nog wat


....