Filmavond over “Het geheim van Mariënburg”

Het Lalla Rookh Museum vertoont vrijdag het docu-drama “Het geheim van Mariënburg”.
De rode draad van het verhaal wordt gevormd door de gebeurtenissen op plantage Mariënburg aan het begin van de 20e eeuw, waarbij de onterechte behandeling van de contractarbeiders uiteindelijk culmineerde in de opstand van 1902 met als gevolg tientallen doden en gewonden onder de arbeiders.

In de film reist de Hindostaans-Nederlandse Reshna af naar haar zieke vader in Suriname. Daar aangekomen, blijkt dat hij een onverklaarbare ziekte heeft opgelopen te Mariënburg.

Reshna gaat op onderzoek uit en komt daarbij steeds meer te weten over haar familiegeschiedenis. Zij merkt dat de familie liever zwijgt over als het gaat over Mariënburg.

Reshna laat zich hierdoor niet weerhouden en zet haar onderzoek voort. Maar dan krijgt ze nachtmerries, hoort stemmen uit het verleden en ziet meerdere malen een schim van een man in het wit. Hierdoor begint zij aan zichzelf te twijfelen. Zal ze in staat zijn het geheim van Mariënburg te doorgronden?

De opstand van Mariënburg in 1902

Aan het begin van de 20e eeuw stond de enige suikerrietfabriek in Suriname, tevens de modernste in het Caraïbisch gebied, op plantage Mariënburg. Toch betaalde de Nederlandse Handel Maatschappij, de eigenaar van Mariënburg en meerdere suikerrietplantages, de laagste lonen van alle plantageondernemingen in Suriname.

Na de zoveelste loonverlaging op 2 juli 1902 legden de contractarbeiders van Mariënburg het werk neer. Het kwam niet tot een oplossing en op 29 juli sloeg de vlam in de pan.

Volgens de overlevering werkten de misdragingen van directeur Mavor jegens de vrouwelijke contractarbeiders als olie op het vuur hierbij. Woedend achtervolgden de contractarbeiders Mavor en doodden hem met hun houwers.

De volgende dag kwam het tot een treffen met het koloniale leger, waarbij gericht werd geschoten op de contractarbeiders, die met houwers en stokken waren gewapend. Ter plaatse overleden 17 contractarbeiders en raakten er 39 gewond.

Later bezweken nog 7 aan hun verwondingen. Acht contractarbeiders werden veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid.

Ter herdenking van de gevallenen van de opstand is in 2006 een monument opgericht te Mariënburg.(GFC)

Meer nieuws

Winkeldief stopt zeven messen in broek

Twee beveiligingsmedewerkers hebben Karel S. (54) op heterdaad betrapt toen hij bezig was goederen te stelen in een winkel aan de Maagedenstraat. De man had…

Adela Sedney viert 101ste jaardag

Adela Sedney werd maandag 101 jaar en dat werd gevierd met familie en vrienden. Uit handen van districtscommissaris Mike Nerkust heeft zij een enveloppe namens…

KPS bevestigt verbranding 488 kg drugs

De Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen zaterdag in aanwezigheid van een officier van Justitie van het Openbaar Ministerie de vierhonderd achtentachtig…

Introductie Moni karta in Boven-Suriname

Het team van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft de afgelopen week het gebied Sipaliwini te Boven-Suriname aangedaan. Het hoofd van de afdeling Uitbetaling Sociale…

Rover berooft slechtziende man

Achmed K. (47) werd op 9 maart door omstanders aangehouden en overgedragen aan surveillerende politiemannen van ressort Centrum, nadat hij op de hoek van de…

Scroll Up