Documentaire: Ramsahai’s Reis

Het Lalla Rookh Museum vertoont op vrijdag 17 november om 19.30 uur de documentaire Ramsahai’s Reis: Een kind van contractanten keert na 85 jaar terug naar zijn geboortedorp in India.

Die dag ervoor hadden we niets te eten. De hele familie niet. Ik vertelde aan mijn moeder:’Op straat wordt gezegd er is een land waar roti en suiker voor het oprapen liggen.’ Mijn vader is gaan kijken. Hij zei:’Het is een land van melk en honing.’ Het was een lokmiddel hé…’. Dit is een fragment uit een gesprek in de film waarin Ramsahai vertelt over het vertrek vanuit India naar Suriname.

Jacob Ramsahai kwam in 1914 op 4-jarige leeftijd naar Suriname als zoon van contractarbeiders. Zijn ouders waren landloze boeren uit India op zoek naar een beter bestaan. Zijn moeder sterft al gauw na aankomst en zijn vader wordt na een vergrijp zonder zijn familie teruggestuurd naar India.

Ramsahai komt in een weeshuis terecht en wordt later geadopteerd door een Duits echtpaar.

In de documentaire is Ramsahai inmiddels 89 jaar en woont in Amsterdam. Wij zien hoe hij en zijn kinderen zich voorbereiden op de grote reis: na al die jaren zal Ramsahai voor het eerst terugkeren naar zijn geboortedorp in India. Na aankomst reist hij in zijn rolstoel eerst af naar de plek waar hij voor het laatst voet op Indiase bodem heeft gezet.

Hierna gaat de reis verder landinwaarts met de trein, richting de eindbestemming: zijn geboortedorp. Vol vragen en hoop komt hij er aan: Zal hij er familie vinden of iemand die hem kan vertellen over zijn familie? Hoe is het zijn vader vergaan na aankomst in India?

De film vindt plaats om 19.30 uur in de Ballroom, Gebouw 2 van het Lalla Rookh Complex aan de Lalla Rookhweg 54 te Paramaribo. Op deze avond is ook het Lalla Rookh Museum geopend vanaf 18.00 uur. De toegang voor het museum en de film is gratis.(GFC)

Meer nieuws

Vijfde politiek dialoog Suriname en EU

Tijdens de Artikel 8 Politieke Dialoog dat voortvloeit uit de Cotonou-Overeenkomst, binnen de ACP-EU relatie, hebben ontmoetingen plaatsgehad tussen de vertegenwoordigers van de regering van…

Dasani water weer verkrijgbaar

Na ruim een half jaar van de markt te zijn geweest, is het watermerk Dasani bezig met een comeback. Fernandes Bottling Company, die Dasani in…

Antonov raakt tonnen goud kwijt

Aan het einde van de regenboog is een pot met goud, zong de zanger, maar in de Siberische stad Yakutsk regende het goud op de…

Kansfonds ondersteunt Dankerscentrum

Het Zuster Dankerscentrum voor kinderen met een verstandelijke – en lichamelijke handicap heeft een mini rolstoelbus in ontvangst genomen. In aanwezigheid van districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh…

Scroll Up