Deze voedingsgewoonten vreten je energie op

Behalve alcohol en tussendoortjes zijn er tal van voedingsgewoonten die energie vreten en je onnodig moe maken.

Wie vaak en veel alcohol drinkt, meer dan 20 glazen per week, voelt zich eerder moe dan mensen die geen of weinig alcohol drinken. Dat blijkt uit onderzoek.

In de onderzoeken naar verbanden tussen voeding en moeheid blijken ook tussendoortjes slecht te scoren. Mensen die regelmatig snacks eten tussen de maaltijden klagen volgens die onderzoeken vaker over moeheid.

Het geheim van een goede energievoorziening gedurende de dag ligt in een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Als je eet stijgt het glucosegehalte in je bloed. Het hormoon insuline brengt dat weer terug naar normale waarden. Het is de kunst om zo te eten dat de bloedglucosespiegel zoveel mogelijk op een normaal, gelijkmatig peil blijft. Dat heeft volgens voedingsdeskundigen een grote positieve invloed op je energiehuishouding.

Eet je ‘s ochtends al veel slechte koolhydraten, zoals een witte boterham met zoet beleg en een glas fruitsap, dan vliegt de bloedglucosespiegel omhoog en probeert je lichaam dat weer te normaliseren. Dat kost je veel energie en het is nog ongezond ook.

Beter is het om ‘s ochtends te beginnen met goede, langzame koolhydraten, zoals volkoren brood met kaas of pindakaas, of een ander vezelrijk ontbijt. Dat zorgt voor een geleidelijke stijging van de glucosespiegel en het houdt je darmen langer bezig.

Een ander voordeel van ’s ochtends (volkoren) granen eten is dat het je peil van stresshormonen laag houdt. Drink bij het ontbijt liefst een glas melk. Volgens recent onderzoek zorgt ook dat ervoor dat je de tijd tot de lunch makkelijker kunt overbruggen zonder te snacken.

Meer lifestylenieuws

Zout en hart- en vaatziekten

Zout zit in heel veel voedingsmiddelen, ook in brood, gebak, worst, kaas en zelfs in zoetigheid. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) krijgen we dagelijks 9 tot…

Hartinfarct en ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zo hoorde ik onlangs nog van de huisarts. Wie niet ontbijt, zou vaker overwicht hebben en…

Word je van chocolade vrolijk?

De stof tryptofaan wordt vaak genoemd als stemmingsverbeteraar in verband met chocolade. Tryptofaan behoort tot de essentiële aminozuren en zou als natuurlijk antidepressivum kunnen werken….

Alcohol en overgewicht

Alcohol bevat bijna twee keer zo veel calorieën als suiker. Toch zijn het vermoedelijk niet de calorieën uit de drank die je een ‘toogzweer’ of…

Minder rimpels voor vrouwen die gezond eten

Een gezond voedingspatroon met veel groente en fruit zorgt er mogelijk voor dat vrouwen minder rimpels in hun gezicht krijgen, concludeert arts-onderzoeker Selma Mekić van…

Scroll Up