De invloed van Bollywood op de ontwikkeling van Hindostaanse muziek

Vrijdag zal Indoloog Narinder Mohkamsing een lezing verzorgen over de invloed van Bollywood op de ontwikkeling van Hindostaanse muziek. De lezing wordt georganiseerd door het Lalla Rookh Museum.

Bollywood, de populaire benaming voor de Indiase filmindustrie, heeft een enorm spreidingsgebied in India en daarbuiten. De films vinden gretig aftrek bij de Indiase diaspora verspreid over de hele wereld. Dit geldt ook voor de Hindostaanse gemeenschap in Suriname.

Sinds Bollywood-films hier hun intrede deden in de jaren ’30, hebben zij een duidelijk merkbare invloed op diverse aspecten van het leven, zoals taal, religie, kleding, dans en muziek.

Tijdens de lezing zal Mohkamsing ingaan op de rol van Bollywood-films en de bijbehorende muziek bij de ontwikkeling van de Hindostaanse muziek in Suriname en Nederland. Aan bod komen onder meer de opkomst van de ‘semi-klassieke’ baithak gáná, de bands of orchestras, chutney en Hindi-pop. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan de muziekinstrumenten.

Mohkamsing studeerde Indologie en Indiase muziek in New Delhi en aan het Indologisch instituut Kern van de Universiteit Leiden. Na zijn promotie in 2003 aan de Universiteit Leiden, remigreerde hij naar Suriname.

Als onderzoeker en adviseur bij de afdeling Cultuur (MinOWC) was hij actief was op het gebied van de Indiase diaspora. Zo werkte hij mee aan het internationaal diaspora onderzoeksproject Bidesia.

In 2009 werd hij assistent-professor hindoeïsme en boeddhisme bij het Instituut voor Godsdienstwetenschappen van de Universiteit Leiden. Sinds oktober 2013 is hij hoofddocent bij Cultuurwetenschappen, faculteit der Humaniora van de Universiteit van Suriname. Hij publiceert regelmatig op het gebied van de Hindostaanse cultuur, religie en muziek.(GFC)

Meer nieuws

1000 mondstukken voor KPS

De Stichting voor Verantwoord Alcoholgebruik Suriname (STIVASUR) heeft in het kader van veilig verkeer 1000 mondstukken aan het ministerie van Justitie en Politie geschonken. De…

Luchtverkeersleiders in beraad

De luchtverkeersleiders verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (SATCA) hebben in een spoed algemen leden vergadering besloten om per direct in actie te…

Eerste Christelijke Ondernemersmiddag

Op zaterdag 28 april wordt de eerste Christelijke Ondernemersmiddag gehouden door TABTO Group, dè onderscheidende partner voor duurzame ontwikkeling en ‘next level’ professionalisering van bedrijven….

EBS komt zelfopwekkers energie tegemoet

Vanwege de grote vraag van zelfopwekkers om aangesloten te worden op het landelijk elektriciteitsnet heeft de Energiebedrijven Suriname (EBS), het initiatief genomen om vooruitlopend en…

Scroll Up