Canada test vaccin tegen hiv

ebola-russia-vaccine-1Canadese wetenschappers deden met succes een proef op 33 hivpositieve patiënten met een veelbelovend nieuw hiv-vaccin. 

Zij willen het middel in september volgend jaar uitproberen op 600 gezonde mensen om te zien of het hiv-besmetting kan voorkomen.

Het vaccin bevat het onschadelijk gemaakte hiv-virus, dat zó is aangepast dat het geen schade kan toebrengen aan het menselijk lichaam.

De bedoeling is dat het vaccin antistoffen laat aanmaken in het lichaam van niet-geïnfecteerde personen. Het werkt op verschillende stammen van het virus.

In 2011 was bij een test met 16.000 proefpersonen in Thailand al gebleken dat hiv voorkomen kan worden met een vaccin. De resultaten waren toen niet geweldig – 31% succes – maar wel hoopgevend.

En vorige maand werd bekend dat in Afrika, waar elke dag 1000 mensen besmet raken met hiv, een grote en geavanceerde proef zal worden gedaan met een ander vaccin tegen hiv.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuwe koraalrif gevonden bij Saba

Bij de Sababank, een koraalrif ten zuiden van de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius in de Caribische Zee, is een nieuw koraalrif gevonden door…

Bijzondere vondst op Jupiter

Wetenschappers hebben eindelijk ontdekt hoe de samenstelling in mekaar zit op de planeet Jupiter. Dit is een unieke vondst, omdat er heel weinig bekend was…

Scroll Up