Amerika, Israël en Unesco: einde van een slecht huwelijk

“Wanneer een overeenkomst ondertekend door de grootste supermacht niet meer waard is dan het papier waarop het geschreven is, zitten we echt met een veel groter probleem.”

Dat verzuchtte Gideon Levy, journalist van de Israëlische krant Haaretz, naar aanleiding van de Amerikaanse exit uit de Unesco. Amerika kondigde donderdag, kort daarna gevolgd door Israël, aan dat hij uit de VN-organisatie stapt.

Washington vindt de houding van de Unesco te anti-Israël. De scheiding gaat in op de laatste dag van dit jaar, liet Buitenlandse Zaken van de VS weten.

  

Irina Bokova zei in een verklaring dat het “betreurenswaardig” is dat de VS zich juist nu terugtrekt uit het VN-agentschap, op een moment dat “de strijd tegen gewelddadig extremisme oproept tot hernieuwde investeringen in onderwijs, in dialoog tussen culturen om haat te voorkomen”.

De VS stopte zijn financiële bijdrage aan de Unesco in 2011, toen de Palestijnse Autoriteit als lid werd toegelaten. Amerika behield wel een missie in het Parijse hoofdkwartier van de organisatie.

Meer nieuws

Houdt er nog iemand van Facebook?

 Facebook gaat door zwaar weer, en dat uitgerekend een medeoprichter van WhatsApp – inmiddels verkocht aan Facebook – oproept Facebook te deleten, zal niet…

SWM herdenkt Wereld Waterdag

Wereld Waterdag wordt internationaal herdacht op donderdag 22 maart. Bij de herdenking van deze dag worden individuen en organisaties die bij de mondiale waterproblematiek betrokken…

Winkeldief stopt zeven messen in broek

Twee beveiligingsmedewerkers hebben Karel S. (54) op heterdaad betrapt toen hij bezig was goederen te stelen in een winkel aan de Maagedenstraat. De man had…

Scroll Up